Νέα Γενιά σε Δράση
Η θέλησή μας για να προσφέρουμε στο χωριό που μεγαλώσαμε, η ανησυχία μας για το πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις δομές του τόπου μας, και η εθελοντική ενεργοποίησή μας σε δράσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των νέων, ήταν μερικά από τα ερεθίσματα, πριν σχεδόν έναν χρόνο, που μας οδήγησαν στην δημιουργία της Πρωτοβουλίας Νέων Πελασγίας.

Η Πρωτοβουλία Νέων είναι μία ομάδα, μία παρέα νέων, που σκοπό έχει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και να ενεργοποιήσει περισσότερους νέους, σε δράσεις-πρωτοβουλίες-ενέργειες, που θα ωφελήσουν τους ίδιους, αλλά και τον τόπο τους. Γιατί το πιο σημαντικό δεν είναι να είσαι μόνο νέος και να ονειρεύεσαι το μέλλον σου, αλλά να αισθάνεσαι πραγματικά και να στοχεύεις στην πραγματοποίηση των ονείρων σου.
Παρότι, τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, έχει γίνει καθημερινό θέμα συζήτησης, οι προσδοκίες μας, οι σκέψεις μας δεν στέρεψαν, ούτε εξαφανίστηκαν.
Άλλωστε ποιος από όλους εσάς, έπαψε να ονειρεύεται ;;;Κανείς!!

Η συμμετοχή μας, στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Νέα Γενιά σε Δράση”, μέσω της δράσης 1.2 “Πρωτοβουλίες Νέων”, αποδεικνύει περίτρανα πώς μέσα από την θέληση, την δύναμη, τον εθελοντισμό, μπορείς να πετύχεις πολλά.
Η συμμετοχή μας, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα – “Νέα Γενιά σε Δράση”, σηματοδοτεί την αρχή ενός νεανικού εγχειρήματος, που στοχεύει μέσα από την κοινή προσπάθεια των νέων, στην ανάδειξη του τόπου τους και της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, μέσω του αθλητισμού.
Η στήριξη της ενεργούς συμμετοχής των νέων, καθώς και της συμβολής τους για την βελτίωση των δομών που αφορούν τις νεανικές δραστηριότητες, με αντικείμενο τον αθλητισμό, ήταν το πλαίσιο, πάνω στο οποίο δομήθηκε, το σχέδιο, με τον τίτλο “Γνωρίζοντας τον τόπο μας μέσα από τον αθλητισμό: Ανατολική Φθιώτιδα-Πελασγία”.

Με το σύνθημα, πώς “το μέλλον κάθε σύγχρονης κοινωνίας εξαρτάται ευθέως από το πόσο επενδύει στο μέλλον”, δηλαδή στους νέους, θέσαμε τις βάσεις υλοποίησης του προγράμματος.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος, εργάσθηκαν εθελοντικά 14 νέοι και νέες του τόπου μας – για περίπου 5 μήνες, κάτω από την καθοδήγηση ενός προγυμναστή (coach), που διασφάλισε την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας.

Μέσω του σχεδίου, δημιουργήθηκε μία ηλεκτρονική σελίδα (www.pelasgiaendrasi.gr), που περιέχει έναν ενεργό χάρτη της περιοχής μας, μέσω του οποίου επισημαίνονται από την ομάδα, τοποθεσίες- διαδρομές, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να εκτελέσουν αθλητικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους, όπως ποδηλασία, πεζοπορία, αναρρίχηση, canoe, θαλάσσιο σκι, κολύμπι κ.ά. Ταυτόχρονα, επισημαίνονται σημεία ενδιαφέροντος, μέσα από τα οποία παρέχονται πληροφορίες, που αφορούν την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Μέσα από προγραμματιζόμενες δραστηριότητες άθλησης, εντοπίστηκαν τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής, στα οποία τοποθετήθηκαν ειδικές σημάνσεις (ξύλινες σκαλιστές ταμπέλες), που ενημερώνουν τον επισκέπτη-αθλούμενο, για το τοπωνύμιο της περιοχής, καθώς και με ειδικό συμβολισμό, για την εκτελούμενη αθλητική δραστηριότητα.
Ενδεχομένως, ο ηλεκτρονικός οδηγός, αποτελέσει τουριστική αναφορά, για την προσέλκυση νέων και όχι μόνο, επισκεπτών που θα γνωρίσουν την περιοχή και θα εξασκήσουν αθλητικές δραστηριότητες.

Οι συμμετέχοντες, μέσα από την εκτέλεση του σχεδίου, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του προγράμματος “Νέα γενιά σε δράση”, θα κατορθώσουν να αντιληφθούν την συνεισφορά που θα επιτελέσουν με το έργο τους στην τοπική κοινωνία. Μέσω της εθελοντικής τους δράσης, θα μεταφέρουν το αίσθημα της προσφοράς τους, και σε άλλους νέου, τονίζοντας τους…”την σημασία που έχει να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου, για το καλό του τόπου σου”.
Σύμφωνα, με τον οδηγό του προγράμματος, “…το σχέδιο πρέπει να έχει πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, και να σχεδιάζεται με στόχο το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και ένα βιώσιμο αντίκτυπο”. Βάσει αυτού, το παρών σχέδιο “Γνωρίζοντας τον τόπο μας μέσα από τον αθλητισμό: Ανατολική Φθιώτιδα-Πελασγία”, στοχεύει στην ενεργοποίηση των νέων, για την συμμετοχή τους, στην αναβάθμιση των δομών της τοπικής κοινωνίας, στην οποία ζουν. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα βήμα ανάπτυξης, για τους τοπικούς φορείς, όπως η Τοπική κοινότητα, ο Πολιτιστικός σύλλογος και ο Αθλητικός όμιλος, που θα στηριχθούν και θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.

«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.»

Η ομάδα μας